Header Ads

Ortaöğretimde Nöbet Görevi ile ilgili Mevzuat ve Yorum




 Ortaöğretimde Nöbet Görevi ile ilgili Mevzuat ve Yorum

Mevzuat

28758 Sayılı Ortaöğretim Yönetmeliği

Öğretmenlere nöbet görevi verilmesinin esasları

MADDE 91- (1) Öğretmenler, nöbet görevini nöbet çizelgesine göre yerine getirirler.

(2) Nöbetlerde aşağıdaki esaslara uyulur:

a) Öğretmenlere, dersinin en az bulunduğu gün veya günlerde nöbet görevi verilir.

b) Birden fazla okulda ders görevi bulunan öğretmenlere kadrosunun bulunduğu okulda, kadrosunun bulunduğu okulda dersi yoksa en çok ders okuttuğu okulda nöbet görevi verilir.

c) Nöbet görevi, ilk dersten 15 dakika önce başlar, son ders bitiminden 15 dakika sonra biter. İkili öğretimin yapıldığı okullarda öğretmenler, tek devrede nöbet tutarlar.

ç) 30522MADDE 40 – Aynı Yönetmeliğin 91 inci maddesinin ikinci fıkrasının (ç) ve (g) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.“ç) Hamile öğretmenlere, hamileliğin yirmi dördüncü haftasından itibaren ve doğumdan itibaren bir yıl süre ile nöbet görevi verilmez.”

d) (Değişik:RG-28/10/2016-29871) İstekleri hâlinde hizmet yılı 20 yıldan fazla olan kadın öğretmenler, 25 yıldan fazla olan erkek öğretmenler nöbet görevinden muaf tutulabilirler. Ancak bu kapsamdaki öğretmen sayısının fazla olması nedeniyle nöbet görevinin aksaması durumunda bu öğretmenlere de nöbet görevi verilir.

e) Nöbetlerde uyulması gereken esaslar öğretmenler kurulunda görüşülür ve okul yönetimince öğretmenlere yazılı olarak duyurulur.

f) Nöbet görevine özürsüz olarak gelmeyen öğretmen hakkında derse özürsüz olarak gelmeyen öğretmen gibi işlem yapılır.

g) 30522MADDE 40 – Aynı Yönetmeliğin 91 inci maddesinin ikinci fıkrasının (ç) ve (g) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.“g) Engelli öğretmenler ile engelli çocuğu bulunan öğretmenler nöbet görevinden muaf tutulur. Ancak, engelli öğretmenler ile engelli çocuğu bulunan öğretmenlerden istekli olanların nöbetlerinin belirlenmesinde tercihlerine öncelik verilerek düzenleme yapılır.”

ğ) (Ek:RG-28/10/2016-29871) Özel eğitim sınıflarında görev yapan özel eğitim öğretmenleri ile çocuk gelişimi alanına ait uygulama ana sınıflarında görev yapan okul öncesi öğretmenleri nöbet görevinden muaf tutulur.

Mevzuat

Nöbet talimatnamesinde öğretmenlere taşımalı eğitim görevlerinin verilmesi

  • 26.04.2018 tarihli MEB Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü

ö) Taşımalı okul servis araçları ile okula gelen çocukların iniş ve binişteki

kontrollerinin nöbetçi öğretmen/idareci tarafından yapılması, kayıt altına alınması ilgi (e)Yönetmeliğe göre gerekli tedbirlerin alınması,

  • 1982 Anayasa'sının "II. Zorla çalıştırma yasağı" başlıklı 18. maddesinin birinci fıkrası şu şekildedir: "Madde 18. – Hiç kimse zorla çalıştırılamaz. Angarya yasaktır"

  • Okul servis araçlarının denetimi konulu 04.01.2017 tarih ve 1620 sayılı yazı son paragraf.

    “Bu nedenle okul servis aracıyla öğrencilerin erişim ihtiyacının karşılandığı okul yönetimleri tarafından araçlarının denetiminin özellikle zorunlu sigorta ve teknik muayene bakımından yapılması,öğrencilerin serviste emniyet kemerlerinin takılı olduğunun öğretmenler tarafından kontrol edildikten sonra okuldan ayrılmalarına izin verilmesi gibi önlemlerin ,muhtemel kazalardaki ölüm ve yaralanmaları azaltacağı gibi ,bu uygulamayla çocuklarımıza olumlu ve koruyucu davranışların kazandırılması da mümkün olacaktır.” Denilmektedir.

  • Okul servis araçları hizmet yönetmeliğinin 3.maddesinin f bendinde; “Rehber Personel: Okul öncesi çocukları ve/veya ilköğretim öğrencilerini taşıyan okul servis araçlarında,araç içi düzenini sağlayan ,öğrencilerin araca iniş ve binişlerinde yardımcı olan şahısları ifade eder.” Aynı yönetmeliğin 5.maddesinde (1) Okul servis araçları ile taşımacılık yapanlar; a) Öğrencilerin oturarak rahat bir yolculuk yapmalarını sağlayacak tedbirleri alarak taahhüt ettiği yere kadar götürüp getirmekle ve servis hizmeti sırasında taşıta başka herhangi bir yolcu almamakla, b) Taşıt içi düzeni sağlamak,okul öncesi eğitim ve ilköğretim öğrencilerinin inme ve binmeleri sırasında yardımcı olmak üzere rehber personel bulundurmakla .. yükümlüdürler.” denilmiştir.

  • Ayrıca “Okul Servis Araçarı Hizmet Yönetmeliği”nde belirtilen yükümlülükleri yerine getirmek okul aile birliğinin görevleri arasında sayılmaktadır.


Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.