Kazalar.
Kaza ve ramak kala kazalar Sağlık ve Güvenlik Kuruluna bildirilir. Kazalar ve olaylar her zaman sağlık ve güvenlik kurulu üyeleri tarafından araştırılır ve okul/kurum müdürü bilgilendirilir. Tüm kazaların ve ramak kala olayların kayıtları tutularak kaza raporları hazırlanır. Kazaların raporlanması idarecinin görevidir.
İş Kazaları ve Meslek Hastalıkları Bildirimi
-İlgi
a) 4857 sayılı İş Kanunu.
b) 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu.
c) 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu.
ç) İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliği.
d) İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk ve 3 Eğitimleri Hakkında Yönetmelik.
e) İş Sağlığı ve Güvenliği Risk Değerlendirmesi Yönetmeliği.
f) Bakanlığımız 2014/16 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği 8 Genelge.
g) 2016-21 sayılı Kısa Vadeli Sigorta Kolları Uygulamaları Hk. Genelge.
ğ) Bakanlığımız 10.07.2017 tarihli ve 24301423-918.02.02-E.10549970 sayılı yazısı.
Bakanlığımız merkez ve taşra teşkilatı birimleri ile okul ve kurumlarında iş sağlığı ve güvenliği
hizmetleri İlgi (a) ve (b)'de kayıtlı Kanun, İlgi (ç) ve (d)'de kayıtlı Yönetmelik ve İlgi (f)'de kayıtlı
Genelge hükümleri doğrultusunda Genel Müdürlüğümüz 6 İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi Daire
Başkanlığınca yürütülmektedir.
Bakanlığımız birimlerinde İşveren ve işveren vekili hizmetlerini yürütmekte olan personelin İlgi
(b)'de ve İlgi (c)'de kayıtlı Kanunlarda tanımlanan iş kazası ve meslek hastalıklarının kaydını tutmak, raporları düzenlemek ve 3 (üç) iş 0 günü içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirim yükümlülüğü bulunmaktadır.
Bakanlığımız merkez ve taşra teşkilatı ile okul ve kurumlarda meydana gelen iş kazası, meslek
hastalığı ve diğer olaylara ilişkin iş ve işlemler, Bakanlığımız İlgi (ğ)'de kayıtlı yazısı kapsamında
yürütülmektedir.
Bu itibarla, aşağıda belirtilen hususlara göre iş ve işlemlerin yürütülmesi gerekli görülmektedir.
a) Okul ve/kurumlarda meydana gelen kaza/olaylardan, SGK'ya bildirim zorunluluğu olan iş kazası ve meslek hastalıklarının 3 (üç) iş günü içerisinde SGK'ya ve Bakanlığımıza bildiriminin yapılması,
b) Bildirimde bulunurken; İlgi (c)'de kayıtlı Kanunun 13'üncü maddesinde tanımlanan olayın
"İş Kazası", İlgi (c)'de kayıtlı Kanunun 14'üncü maddesinde tanımlanan olayın, "Meslek Hastalığı" , İlgi (ç)'de kayıtlı Yönetmelikteki Ramak Kala Olay tanımına uygun olayın, "Ramak Kala Olay" diğer olayların ise "kaza/olay bildirimi" şeklinde Bakanlığımıza bildirilmesi,
c) İşletmelerde öğrencilerin teorik ve beceri eğitimi, staj veya tamamlayıcı eğitim süreçlerinde iş
kazası geçirmesi halinde; İlgi (g)'de kayıtlı Genelge hükümleri doğrultusunda iş kazasının işletme
tarafından 3 (üç) iş günü içerisinde SGK'ya ve öğrencinin kayıtlı olduğu okul yönetimine bildirilmesi,
ç) Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında kayıtlı öğrencilerin atölye, laboratuvar gibi beceri
eğitimi aldığı yerlerde meydana gelen olaylar; "İş Kazası", okulun üretim, atölye ve laboratuvar dışında kalan diğer alanlarında meydana gelen olayların ise "kaza/olay" olarak bildirilmesi,
d) Okul/kurum işveren/işveren vekillerince bildirimlerin zamanında yapılması, elde edilen
verilerin; işveren/işveren vekilleri, İl İSGB Koordinatörleri ve İlçe İSGBR Yöneticileri tarafından 3 düzenli olarak izlenmesi, kök neden analizi yapılarak değerlendirilmesi ve gerekli aksiyon
planlarının oluşturulması,
e) Bildirimi yapılan olayların hukuki ve idari iş ve işlemlere konu olması durumunda ilgili
dokümanların, Bakanlığımız yetkili mercilerine sunulmak üzere okul ve kurumlarda muhafaza
edilmesi,
f) İl, ilçe ve okul/kurum işveren/işveren vekillerinin süreci yakından takip etmesi, konu hakkında
gerekli hassasiyetin göstermesi gerekli görülmektedir.
Bakanlığımız merkez ve taşra teşkilatı ile okul ve kurumlarda sağlık ve güvenlik hizmetlerinin ilgili
mevzuat çerçevesinde yürütülmesi, herhangi bir cezai işlemle karşılaşılmaması ve sürecin hassasiyetle
yönetilmesi önemli görülmektedir.
Okul/Kurumlarımızda yaşanan her türlü kaza ‘’İş kazası’’ olarak tanımlanmakta, her türlü ucuz atlatılan olay da ‘’Ramak kala olay’’ olarak tanımlanmaktadır. Bu tür olaylar yaşandığında tutanakları düzenlenerek en geç 3 (Üç) iş günü içerisinde Çalışma İl Müdürlüğüne bildirmek kanuni zorunluluktur. Ayrıca tutanaklar resmi yazı ekinde İSGB ye veya İlçe İSG Bürolarına gönderilmelidir.
İş Kazası Durumunda
- Doktorun ve polisin verdiği rapor sgk iş kazası bildirim sayfasına işlenecek
- Rapor e-okula mutlaka girilecek
- Milli Eğitim İsgye bilgi verilecek
- Bütün evraklar okulda dosya yapılacak
Bilgilendirme amaçlıdır. İş kazası bildiriminin, Kanunda belirtilen yasal süresi içinde (iş kazasının olduğu tarihi takip eden 3 iş günü) Sosyal Güvenlik Kurumu'na yapılması gerekmektedir.
İş Kazası Nedir?
İş kazası, kişinin çalışma hayatında 5510 sayılı Kanunda sayılan hallerden birinde meydana gelen ve sigortalıyı bedenen veya ruhen engelli hale getiren olaydır.
5510 sayılı Kanunda sayılan iş kazası halleri ise şunlardır:
> Sigortalının işyerinde bulunduğu sırada,
> İşveren tarafından yürütülmekte olan iş nedeniyle
> Bir işverene bağlı olarak çalışan sigortalının, görevli olarak işyeri dışında başka bir yere gönderilmesi nedeniyle asıl işini yapmaksızın geçen zamanlarda,
> Hizmet akdi ile çalışan emziren kadın sigortalının, iş mevzuatı gereğince çocuğuna süt vermek için ayrılan zamanlarda,
> Sigortalıların, işverence sağlanan bir taşıtla işin yapıldığı yere gidiş gelişi sırasında,
> Kendi adına ve hesabına bağımsız çalışıyorsa yürütmekte olduğu iş nedeniyle
meydana gelen olaylardır.
Bir Olayın İş Kazası Sayılabilmesi için Hangi Unsurları Taşıması Gerekmektedir?
iş kazası geçiren kişinin,
-Sigortalı olması,
-Mutlaka bir olay ile karşılaşmış olması,
-Meydana gelen olay nedeniyle bedenen veya ruhen engelli hale gelmesi,
hallerinin bir arada bulunması gerekmektedir.
Kaza sonrası yapılacaklar;
1 - Herhangi bir iş kazasının gerçekleşmesinin ardından olay yerinde bulunanların ya da olay yerine ilk gidenlerin yapması gereken işlemlerin başında; işyerinde mevcut olması durumunda işyeri hekimine veya diğer sağlık personeline haber verilmesi gelir. İşyerinde hekim veya diğer sağlık personeli bulunmaması durumunda ise doğrudan 112 aranarak ambulans çağrılması gerekmektedir. İlkyardımcı sertifikasına sahip personel varsa ilkyardım uygulanmalı.
2 - İş kazasının olduğu yerde yeterli güvenlik önlemleri tam olarak alınmadan kazanın olduğu bölgeye yaklaşılmamalıdır. Aksi takdirde başka bir kazanın daha gerçekleşmesi ihtimal dahilindedir.
3 - Kaza mahalli fotoğraflanmalıdır. 3. Şahısların kulaktan dolma yorumları yerine kaza olayını bizzat yaşayan ve görenlerin ifadeleri doğrultusunda kayıt oluşturulmalıdır.
4 - İşveren veya İşveren Vekili Kazanın meydana geldiği günden sonra yasal süre (3 İŞ GÜNÜ) içersinde SGK'ya bildirimde bulunması gerekiyor.
5 - Hizmet akdine tabi çalışan sigortalıların iş kazası bildirimleri; > e-sigorta uygulaması ile (uygulama için tıklayınız: http://uyg.sgk.gov.tr/IsvBildirimFormu/welcome.do)
6-657'ye tabi çalışanlar için SGK'dan alınan şifre ile internet üzerinden https://uyg.sgk.gov.tr/IsKazasiBildirimISV4C/ giriş yapılması gerekiyor. Şayet sistemsel bir hata yaşanması halinde SGK'ya İş Kazası Bildirim Formu elden teslim edilmelidir. Şifre verilmeyen Okul ve Kurumlarımız SGK'ya bildirilecek İş Kazası Bildirim Formunu doldurduktan sonra üst yazı ile birlikte yasal süre (3 İş Günü) içerisinde SGK'ya elden bildirimde bulunmaları gerekiyor. Ayrıca MEB'e iletilmek üzere İş Kazası Bildirim Formu doldurulup ıslak imza ile imzalandıktan sonra İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü İşyeri Sağlık ve Güvenliği Bürosuna yazı ile bildirilmelidir. İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri İl Milli Eğitim Müdürlüğüne yazılı bildirim yapmalıdır.
7 - Tüm bu iş ve işlemler için dosya tutulmalı ve İş Güvenliği Uzmanına verilmek üzere saklanmalıdır. NOT : İşKazası tutanağı formunun eksiksiz doldurulması gerekmektedir. (Formatta bir değişiklik yapılmadan formun doldurup bir örneğinin el yazısı ve ıslak imzalı olmasına dikkat edilmelidir.)
İŞ KAZASI BİLDİRİM FORMUNU BURADAN İNDİREBİLİRSİNİZ.
Okullarda 50’den Fazla Çalışan Olma Durumu
Okul ve kurumlarda 50’den fazla çalışan olma durumu görüldüğünde, İşyeri Sağlığı ve Güvenliği Kurulu kurulacaktır. Bakanlığın, taşra ve merkez teşkilatları ile okul ve kurumların risk değerlendirilmesi, kurumda görevli iş güvenliği uzmanı ya da kurum yöneticisi tarafından, il İSGB uzmanlarından destek alınması koşuluyla, risk değerlendirmesi ekibi aracılığı ile yapılacaktır. Bu kapsam içerisinde faklı kaynaklardan ödenmek şartıyla, hizmet alma yolu ile risk değerlendirmeleri yapılacağı açıklanmıştır.
İŞ Güvenliği Sertifikası Olan Öğretmenler
Bakanlığın taşra ve merkez teşkilatında görev yapan personel ile kurum ve okullarda görevli olan öğretmenlerin iş güvenliği sertifikası bulunanlar, İSGB’lerin koordinesi ile öğrenilecektir. Bununla birlikte her okulda iş güvenliği uzmanı görev yapacaktır. İş güvenliği uzmanın işyeri tehlike sınıfı, norm kadro fazlası olması, ilgili kişinin isteği gibi hususlar göz önünde bulundurularak valilik aracılığı ile geçici bir şekilde görevlendirileceği bildirilmiştir.
Valilik ile tam zamanlı olarak çalışacak olan iş güvenliği uzmanı öğretmen ise, norm kadro fazlası olması gereklidir. Öğretmen olmaması durumunda diğer personellerden istekli olan kişiler görevlendirilecektir. Bu şekilde görevlendirilmiş olan kişiye herhangi bir ücret ödenmesi yapılmayacaktır.
Taşra ve merkez teşkilatı ile kurum ve okullardaki personele verilen İSG eğitimleri, tehlike sınıfında göre saatleri değişim gösterecektir. Tehlikeli sınıf içerisinde yer alan alanlarda 2 yılda 12 saat, az tehlikeli sınıflarda yer alan birimler için 3 yılda 8 saat eğitim verilecektir.
İlgili Mevzuat
a) 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu.
b) 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu.
c) 4857 sayılı İş Kanunu.
ç) Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği.
d) İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliği.
e) İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulları Hakkında Yönetmelik.
f) İş Sağlığı ve Güvenliği Risk Değerlendirmesi Yönetmeliği.
g) İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği.
ğ) İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik.
h) Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik.
ı) 2014/16 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Genelgesi.
i) 2018/10 sayılı Okullarda Güvenlik Önlemlerinin Alınması Genelgesi.
Milli Eğitim Bakanlığının Konu İle ilgili Genelgesi
Bakanlığımız birimlerinde meydana gelen iş kazaları ve diğer olayların dijital ortamda kayıt ve
takibinin yapılması, anlık izleme ve değerlendirme sisteminin oluşturulması amacı ile
Kazaları/Olaylar" sekmesinden yürütülmesi uygun görülmektedir.
Bu kapsamda, "İş Kazaları/Olaylar" sekmesinin aktif ve verimli kullanılması amacı ile aşağıda
belirtilen hususlara göre iş ve işlemlerin yürütülmesi gerekli görülmektedir.
a) Okul ve kurumlarda meydana gelen kaza/olaylardan, SGK'ya bildirim zorunluluğu olan iş kazası
ve meslek hastalıklarının 3 (üç) iş günü içerisinde SGK'ya bildiriminin yapılması,
b) Bakanlığımıza bağlı okul ve kurumlarımızda meydana gelen iş kazası, meslek hastalığı ve diğer
olayların; 01.01.2025 tarihinden itibaren, Ek'te yer alan İş Kazası ve Meslek Hastalığı Veri Giriş Rehberi doğrultusunda Okul/Kurum İşveren/İşveren Vekili tarafından olaydan sonra en geç bir hafta içerisinde sisteme eksiksiz işlenmesi,
c) Veri girişi yapılan kaza ve olaylardan, ölümlü, uzuv kayıplı, 10 gün ve daha fazla iş görmezlik
raporu olanların; ayrıca yazıyla Bakanlığımıza iletilmesi,
ç) İlgili modüle veri girişi yapılan ve (c) maddesindeki hususlar dışında kalan kaza ve olayların yazı ile Bakanlığımıza bildirim yapılmaması,
d) Bakanlığımız kayıtlarında bulunan geçmiş yıllara ait iş kazası, meslek hastalığı, ramak kala olay
ve diğer olaylar; ilgili modüle aktarılmıştır. Bu verilerde, eksik bulunan İlçe okul/kurum isimlerinin İSGBR Yöneticileri tarafından 23.01.2025 tarihine kadar düzeltilmesi,
e) Modülde bulunan işyerine ait kaza ve olaylara ilişkin verilerin, okul/kurum yöneticileri
tarafından kontrol edilerek varsa eksik bilgileri 31.01.2025 tarihine kadar düzeltmeleri,
f) İSGB Denetim Modülüne veri girişi yapılırken, "İş Kazaları/Olaylar" sekmesindeki Olay Tipi
başlığı altında bulunan seçeneklerden;
İş Kazası: İlgi (c)' de kayıtlı Kanunun 13' üncü maddesinde tanımlanan olayın,
Meslek Hastalığı: İlgi (c)' de kayıtlı Kanunun 14' üncü maddesinde tanımlanan olayın,
Ramak Kala Olay: İlgi (ç)'de kayıtlı Yönetmelikteki Ramak Kala Olay tanımına uygun olayın,
Diğer Olaylar: Yukarıda yer alan durumlar dışında gerçekleşen olaylar için işaretlenmesi,
g) İşletmelerde öğrencilerin teorik ve beceri eğitimi, staj veya tamamlayıcı eğitimi süreçlerinde iş
kazası geçirmesi durumunda; İlgi (g) kayıtlı Genelge hükümleri doğrultusunda iş kazasının işletmelerce SGK' ya üç iş günü içerisinde bildirmesi, ayrıca bu olayın okul yönetimi tarafından İş Kazaları/Olaylar sekmesine veri girişinin yapılması,
ğ) Mesleki ve teknik ortaöğretim sürecinde alan eğitimi gören öğrenciler için işyeri; eğitim
gördükleri atölye, laboratuvar ve benzeri yerlerdir. Bu nedenle, İlgi (g)'de kayıtlı Genelge kapsamında, atölye ya da laboratuvarlarda beceri eğitimi sürecinde meydana gelen olayların; "İş Kazası" olarak ilgili modüle girişlerinin yapılması, okulun diğer alanlarında meydana gelen olayların ise "Diğer Olaylar" olarak işaretlenmesi,
h) İş Kazaları/Olaylar sekmesi ile ilgili görüş ve önerilerin, Denetim Müdülünde bulunan
"Sorun Bildir" sekmesinden iletilmesi,
ı) Veri girişlerinin okul/kurum işveren/işveren vekillerince sisteme zamanında girilmesi, girilen
verilerin, İşveren işveren vekilleri, İl İSGB Koordinatörleri ve İlçe İSGBR Yöneticileri tarafından düzenli
olarak izlenmesi, değerlendirilmesi ve gerekli aksiyon planlarının yapılması,
i) Sisteme girişi yapılan olayların hukuki ve idari iş ve işlemlere konu olması durumunda ilgili
dokümanların, Bakanlığımız yetkili mercilerine sunulmak üzere okul ve kurumlarda muhafaza edilmesi, j) Sürecin etkin ve verimli işlemesi bakımından İl, İlçe ve Okul/kurum İşveren /İşveren vekillerinin
konu hakkında gerekli hassasiyeti göstermesi gerekli görülmektedir.
Kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli kullanılması, Bakanlığımız merkez ve taşra
Hiç yorum yok